Inkjetprinters versus laserprinters

De printers die gebruikmaken van inkjettechnologie werden voor het eerst geïntroduceerd aan het einde van de jaren tachtig en hebben sindsdien veel populariteit gewonnen, terwijl de prestaties zijn toegenomen en de prijs is gedaald. Ze zijn het meest voorkomende type computerprinter voor de algemene consument vanwege hun lage kosten, hoge uitvoerkwaliteit, het vermogen om in levendige kleuren af ​​te drukken en het gebruiksgemak. Elke printer die op inkjettechnologie werkt, plaatst extreem kleine inktdruppels op papier om een ​​tekst of een afbeelding te creëren. In de markt voor persoonlijke en kleine zakelijke computers domineren momenteel inkjetprinters. Inkjetprinters zijn meestal goedkoop, stil en redelijk snel, en veel modellen kunnen afdrukken van hoge kwaliteit produceren. Zoals de meeste moderne technologieën, is de huidige inkjet hp laser op de vooruitgang die in veel eerdere versies is geboekt. Onder de vele bijdragers kunnen Epson, Hewlett-Packard en Canon een aanzienlijk deel van de eer claimen voor de ontwikkeling van de moderne inkjettechnologie.

Op de wereldwijde consumentenmarkt nemen vier fabrikanten het grootste deel van de verkoop van inkjetprinters voor hun rekening: Canon, Hewlett-Packard, Epson en Lexmark. De typische inkjetprinter omvat meestal een inkjetprintkopeenheid, papierinvoereenheid, voeding, besturingscircuits en interfacepoorten. De inkjetprintkopeenheid bevat verschillende componenten. Een daarvan is de printkop die het hart van de inkjetprinter vormt en een reeks spuitmondjes bevat die worden gebruikt om inktdruppels te spuiten. Een ander printkoponderdeel is de inkjetcartridge of inkjettank. Afhankelijk van de fabrikant en het model van de printer zijn inktcartridges er in verschillende combinaties, zoals aparte zwart- en kleurencartridges, kleur en zwart in één cartridge of zelfs een cartridge voor elke inktkleur. De cartridges van sommige inkjetprinters bevatten de printkop zelf. De printkop wordt samen met de inkjetcartridge(s) heen en weer bewogen over het papier door een apparaat dat een stappenmotor wordt genoemd met behulp van een speciale riem.

Sommige printers hebben een extra stappenmotor om de printkopeenheid te parkeren wanneer de printer niet in gebruik is, wat betekent dat de printkopeenheid niet per ongeluk kan bewegen. De printkopeenheid maakt gebruik van een stabilisatorstang om ervoor te zorgen dat de beweging nauwkeurig en gecontroleerd is. Een van de onderdelen van de papierinvoereenheid is de papierlade en/of papierinvoer. De meeste inkjetprinters hebben een lade waarin het papier wordt geplaatst. De invoer klikt meestal schuin open aan de achterkant van de printer, waardoor het papier erin kan worden geplaatst. Feeders bevatten over het algemeen niet zoveel papier als een traditionele papierlade. Een set rollen trekt het papier uit de lade of invoer en voert het papier door wanneer de printkopeenheid klaar is voor een nieuwe passage, waarna een andere stappenmotor de rollen aandrijft om het papier in de exacte stap te verplaatsen die nodig is om een ​​continu beeld te garanderen afgedrukt.

Terwijl eerdere printers vaak een externe transformator hadden, gebruiken de meeste printers die tegenwoordig worden verkocht een standaardvoeding die in de printer zelf is ingebouwd. In de printer is een kleine maar geavanceerde schakeling ingebouwd om alle mechanische aspecten van de werking te regelen en de informatie die vanaf de computer naar de printer wordt gestuurd te decoderen. Het is via de interface-poort met een kabel verbonden met de computer. De interfacepoort kan een parallelle poort, een USB-poort of een SCSI-poort zijn. De parallelle poort wordt nog steeds door veel printers gebruikt, maar de meeste nieuwere printers gebruiken de USB-poort. Een paar printers worden aangesloten via een seriële poort of een kleine SCSI-poort (Computer System Interface). Er bestaan ​​verschillende soorten inkjetprinters op basis van de methode die ze gebruiken om de inktdruppels af te geven. Er zijn momenteel drie belangrijke inkjettechnologieën die door printerfabrikanten worden gebruikt. De thermische bubbeltechnologie die wordt gebruikt door fabrikanten zoals Canon en Hewlett Packard wordt gewoonlijk bubbelstraal genoemd. In een thermische inkjetprinter creëren kleine weerstanden warmte, en deze warmte verdampt inkt om een ​​luchtbel te creëren.

Terwijl de bel uitzet, wordt een deel van de inkt uit een spuitmondje op het papier geduwd. Wanneer de bel instort, ontstaat er een vacuüm. Hierdoor wordt meer inkt uit de cartridge in de printkop getrokken. Een typische bubble jet-printkop heeft 300 of 600 kleine spuitmondjes en ze kunnen allemaal tegelijkertijd een druppel afvuren. Thermische inkjettechnologie wordt bijna uitsluitend gebruikt in de consumentenmarkt voor inkjetprinters. De gebruikte inkt is meestal op waterbasis, op pigmentbasis of op kleurstofbasis, maar de printkop wordt meestal tegen lagere kosten geproduceerd dan bij andere inkjettechnologieën. In tegenstelling tot de bubble jet-technologie maakt de piëzo-elektrische technologie, gepatenteerd door Epson, gebruik van piëzokristallen. Aan de achterkant van het inktreservoir van elk mondstuk bevindt zich een kristal. Het kristal ontvangt een kleine elektrische lading waardoor het gaat trillen. Wanneer het kristal naar binnen trilt, dwingt het een kleine hoeveelheid inkt uit het mondstuk. Wanneer het uittrilt, trekt het wat meer inkt in het reservoir om de uitgespoten inkt te vervangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *